Out of Control door Corona?

Terwijl ik het laatste Coronanieuws lees schieten mijn gedachten alle kanten op. Is het wel klaar na 3 weken? Hoe lang gaat dit echt duren? Zullen de huidige maatregelen afdoende zijn, of klopt de lock-down al op de deur? Steeds meer evenementen worden afgelast, steeds meer winkels sluiten de deuren, reizen naar het buitenland wordt afgeraden of zelfs verboden. Hoeveel patiënten zijn er vandaag bij gekomen? Hoeveel nieuwe sterfgevallen zijn er? Mijn gedachten zijn bij een vriendin, wiens beide ouders op de IC liggen, vechtend voor hun leven. 

Komt hier überhaupt nog een einde aan, of is dit de nieuwe werkelijkheid? Wanneer kan ik mijn ouders weer bezoeken? En hoe gaat het met al die mensen die niet net als ik met man en kinderen lief en leed kunnen delen? De mensen die eenzaam zijn, de mensen die alleen wonen, zij die geen partner hebben met wie ze hun verhaal delen kunnen. Al die mensen die opeens gedwongen thuis zitten, niet wetend wat de toekomst brengen gaat. Piekeren en peinzen over gezondheid, werk, de financiële consequenties. De zorgen zijn groot. Ook bij onze kinderen, zij voelen onze angst. De kindertelefoon heeft het druk met telefoontjes van kinderen die zich op hun beurt ook grote zorgen maken.

Angst als signaal

Angst ontstaat wanneer we ons lichamelijk of psychisch niet veilig voelen. Angst is een heel nuttig en belangrijk signaal: het zet ons op scherp en verhoogt onze paraatheid om te reageren. Angst beschermt ons. Wanneer angst te zeer doorslaat, worden belangrijke lichamelijke en psychische processen geblokkeerd. Een constante staat van paraatheid gaat ons leven beheersen. Er ontstaat een algemene angsttoestand die wordt opgeslagen in een grote hoeveelheid onbestemde, innerlijke angst. Deze zoekt zijn weg naar buiten via lichamelijke reacties; je gaat anders ademhalen, hoog en verkrampt, je ervaart een gevoel van onrust, je houding verandert en je krijgt last van een stijve nek en rug, hoge schouders, strakke mond en kaken, en je bent constant alert. Als je dit ervaart is het zaak je niet te verliezen in je emoties. Wees je bewust dat jij niet angstig bent, maar angstig denkt. Je ervaart angst, maar bent niet je angst. Dit betekent dat je ook anders kunt denken; niet angstig! Probeer datgene waar je zo bang voor bent eens vanaf een afstandje te bekijken, en ervaar wat dit met je doet.

Ben jij out of control?

We raken de controle kwijt, tenminste zo lijkt het. Je hebt immers niet altijd controle over situaties, zeker niet dit soort situaties. Maar…. je hebt wel controle over je gedrag, houding en gedachten. Sommige mensen gebruiken een situatie als deze als reden om te stoppen met het uitvoeren van hun gewoontes, hetgeen best logisch en begrijpelijk is. Maar er zijn ook mensen die juist door dit soort situaties tot besef komen dat er iets veranderen moet. Dat ze zelf iets anders moeten doen, om weer ‘in control’ te komen. Ze pakken hun situatie aan, en pakken door. Ze veranderen problemen in mogelijkheden, om te leren en om beter te worden. Om gezonder te leven. Om er het beste van te maken, elke dag weer. En natuurlijk ontbreekt het hen ook wel eens aan motivatie, en hebben ook zij genoeg redenen om op te geven, maar toch…. doen ze dat niet.

Wat doen ze anders?

Als je vastberaden bent je doel te bereiken, een positieve en proactieve houding hebt, en uitgaat van alles wat er wel is, de ontstane situatie accepteert, dan heb je een andere mindset. Andere gedachtes! Dan geloof je meer (en weer) in jezelf, ben je in staat om je te concentreren op je successen en op alles wat wel kan in deze situatie. Dan is het niet erg als je een keer valt, want je geeft aandacht aan het proces van opstaan. En…: wat je aandacht geeft, groeit! Je hoeft niet boos te worden op jezelf als het even tegen zit. Zie de momenten dat het niet lukte als een leerproces.

Ook jij kunt dit toepassen!

Het lijkt allemaal misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen zijn nu eenmaal angstdenkers. En de huidige situatie is zeker geen gemakkelijke om angst zomaar even te parkeren of uit te schakelen. Toch is het goed om te kijken naar eigenschappen waarvan je meer zou willen hebben. Deze eigenschappen kun je leren ontwikkelen en jezelf eigen maken. Focus je op datgene wat je zelf wilt veranderen. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met de onzekerheid die door de Corona-crisis voor jou als persoon is ontstaan. 

Stel jezelf elke ochtend de vraag: Welke positieve gedachte kan ik tegenover de negatieve gedachte zetten? Wat heb ik daarvoor nodig? Hoe kan ik dat voor elkaar krijgen? Van welke eigenschap zou ik wel wat meer willen hebben? Wat (welk gedrag) moet ik daarvoor ontwikkelen? Doe dit elke ochtend, 14 dagen lang! En ga dan eens kijken naar hoe dit proces invloed heeft op je gewenste ontwikkeling.

Wat levert dat dan op?

Door op een andere manier te kijken naar de situatie, ga je rust en ruimte ervaren. In je brein, in je lijf, in je doen en laten. Merk je dat je milder wordt naar jezelf ten aanzien van je belemmerende gedachten. Je gaat ervaren dat je zelf wel degelijk invloed kunt uitoefenen op angst door deze te kaderen en van een afstand te benaderen. Je gaat zien dat je ook andere gevoelens en gedachten hebt die je verder helpen en dus aandacht verdienen.

Als je hier meer over wil weten, meer mee wil doen en meer van wil leren, neem gerust contact met me op!

Pas goed op jezelf.