Rouw gaat over de seizoenen heen…

…hoor je wel vaker zeggen als het gaat over ‘hoe lang gaat dit nog duren?’.

Wanneer men door de diepe pijn van het rouwproces gaat, komt de vraag ‘wanneer gaat dit gevoel weer weg’ vanzelf en met regelmaat bovendrijven. Het lijkt namelijk alsof de pijn van het missen alleen maar groter wordt, naarmate het langer duurt. Jezelf door een periode heen slepen, waarvan je totaal geen idee hebt hoe lang het duren gaat, is dan een grote opgave.

Ofschoon het helpt te weten hoe het is om jarig te zijn, kerst te vieren, een nieuw jaar in te gaan zonder je dierbare erbij, maakt dat niet dat alles over is wanneer alle feestdagen en seizoenen gedurende een kalenderjaar gepasseerd zijn. Hoewel rouwen misschien wel nooit over gaat, het verlies zal immers altijd blijven, zal het naarmate er tijd verstrijkt wel minder zwaar worden. Je leert immers steeds beter omgaan en leven met je verlies en het verdriet dat erbij hoort.

Begeleiding door een professional kan helpend zijn wanneer je na verlies van een dierbare vastloopt in doorgaan met het leven. Mijn verlies & rouwtraject helpt je (medewerker) weer op weg om te leren het verlies te accepteren en te focussen op wat echt belangrijk is in het leven.