Ga jij trap-af of trap-op?

Een oefening die kan helpen in de crisis die Corona heet!

Het Coronavirus heeft me in de ban. Geen enkel bericht van NOS.nl ontgaat me, en bij de avondjournaals zit ik aan de buis gekluisterd. Toch laat ik me niet bang maken, en neem ik mijn eigen besluiten. Wat doe jij? Voel jij je machteloos, en heb je het gevoel dat het je allemaal overkomt? Heb je zelf geen enkele invloed op deze situatie? Of heb je het gevoel de zaak in eigen hand te hebben en invloed te hebben op de dingen die in jouw omgeving gebeuren?

Hoe autonoom ben jij?

Als coach heb ik autonomie hoog in het vaandel staan; het was zelfs een van mijn ontwikkeldoelen tijdens het eerste jaar van mijn opleiding aan de Alba-Academie. Ik leerde er de slachtoffer-schepper oefening, oftewel ‘trap-af vs. trap-op’; over het ontstaan van overtuigingen…. 

Laat jij je leiden door belemmerende overtuigingen?

Als je de ‘trap af’ loopt, redeneer je vanuit de slachtofferrol; het overkomt je, je hebt er geen invloed op. Een gebeurtenis of trigger is de aanleiding voor hoe je ergens mee omgaat. Op basis van hoe je gewend bent te reageren creëer je onbewust een bepaalde reactie aan de hand van eerdere ervaringen en/of ervaringen elders. Als slachtoffer denk je vanuit je eigen waarheid en neig je naar overtuigingen waarvan het de vraag is of ze je gaan helpen; belemmerende overtuigingen. Door negatieve overtuigingen krijg je ook een negatief gevoel, een gevoel van onmacht, met als gevolg dat je je daar ook naar gaat gedragen. Overtuigingen en gevoelens sturen namelijk ons gedrag. Vanuit een negatief gevoel reageren op een situatie zal niet leiden tot effectief gedrag. Reageren vanuit probleemdenken leidt dan tot een negatieve situatie. Ons gedrag zal daarmee niet het gewenste resultaat opleveren, waardoor we worden bevestigd in onze overtuiging. Resumerend: onze overtuigingen sturen ons gedrag.

Je bent echter niet het slachtoffer van de situatie, maar van je eigen gedachten, interpretaties en overtuigingen. Zo kan het anders:

Neem zelf de leiding met stimulerende gedachten!

Door als ‘schepper’ de situatie te benaderen, de ‘trap-op’ te gaan (de opwaartse lijn) besluit je als ‘baas in eigen brein’, als denker, schepper van je eigen gedachten. Daarnaast ben je bewust van wat er gebeurt; wat is er aan de hand, wat doet dit met mij, wat gebeurt er, hoe reageren de mensen om mij heen? Kijk naar wat er is, en weet dat het er is, laat dit het uitgangspunt zijn om te bepalen hoe je ermee omgaat, maar oordeel niet! Zo word je bewust van je eigen autonomie, en lukt het je beter om ergens je eigen interpretatie en betekenis aan te geven. Door niet te oordelen accepteer je de situatie zoals deze is, en gaat het om de vraag: wat brengt mij verder? Wat heb ik te doen? Zo creëer je ruimte om met wijsheid de vraag te stellen; welke stappen ga ik zetten? Welke keuzes ga IK maken? Ook dan denk je vanuit een eigen waarheid, maar wel vanuit mogelijkheden! Welke mogelijkheden, kwaliteiten, hulpbronnen, vaardigheden en kennis heb ik om mijn doel te bereiken? Je creëert zelf je eigen keuzes, waarmee je een positief gevoel gaat ervaren. Een positieve overtuiging, en weten wat je wil helpt je om je eigen capaciteiten in te zetten en geeft een gevoel van kracht en eigenwaarde. Je gaat beslissingen nemen en effectief gedrag ontwikkelen waarmee je dichter bij je doelen komt. Het gevoel dat dit gedrag oplevert is de bevestiging die je verder helpt! Gebeurtenissen kunnen we niet beïnvloeden, maar wel hoe we ermee omgaan; dat hebben we zelf in de hand!

Add A Comment